Depresyon bir hastalıktır, ruhsal bir zayıflık değildir. Bazen danışanların zayıf, dibe vurmuş olduğunu düşünerek tarafımıza başvurması sıktır. Depresyona girmek için bir sebebim yok diye düşünebilirler. Bazı genetik faktörler, insanları depresyona yatkın hale getirirken, iş kaybı, boşanma, çocuk kaybı gibi stressörler depresyonu tetikleyebilir. Bazen de insanlar herşey yolundayken, kariyerinin en üst noktasındayken, evliliği iyi giderken depresyona girebilir.
Peki bu neden oluyor?
Beynimizde duygudurumla ilişkili 3 ana nörotransmitter vardır: serotonin, dopamin, noradrenalin.Bu nörotransmitterler, sinir hücreleri arasında iletişimi sağlarlar. Bu 3 nörotransmitterdeki azalmalar, depresyona neden olabilir.
Beyin ve bedeni, bir bütün olarak ele almalıyız. Beyindeki bir takım düzensizlikler, bedenin işleyişini de etkileyecektir. Bu depresyondaki, nörovegetatif bulgular olarak adlandırdığımız uyku bozuklukları, iştah değişiklikleri, içsel güçte azalma gibi bulguları açıklamaktadır. Bu nedenle depresyon sadece bir beyin hastalığı değildir ve bedende genel olarak bir yavaşlama hali ile kendini gösterir.
Depresyon ne kadar sürer?
Tedavi almadığınız bir depresyon epizotu 6-8 ay sürecektir. Depresyon ataklarının sayısı arttıkça, depresyona girme ihtimali artar. Bunu bir tutuşma reaksiyonu olarak da düşünebiliriz. Bazı insanlarda depresyon kronik hale gelir. 2 yılı geçkin sürebilir. Tedavi tutuşma reaksiyonunu engellediği için önemlidir.
Depresyon tekrar gelebilir mi?
İhtimal dahilinde. Yeni çalışmalar ilk depresyon epizodu sonrası 1 sene içinde tekrarlama olasılığı %50, 2 depresyon epizodu sonrası tekrarlama ihtimali %85dir. Bazı insanlar her sene depresyona girebilir.
Depresyona sadece biyolojik faktörler mi sebep olur?
Bireyin bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yaşadığı olumsuz yaşam deneyimleri sonucu oluşan, bireyin kendisi ve dış dünya hakkındaki yargılarını içeren, sürekliliği ve kalıcılığı olan işlevsiz temel inançlar olarak tanımlanmaktadır
Bazı otomatik düşünce biçimleri, depresyona yatkınlık oluşturabilir.Siyah-beyaz düşünme, felaketleştirme, olumsuzu büyütme, olumluyu görmezden gelme, -meli –malı düşünce biçimi, kişiselleştirme bu olumsuz otomatik düşünce biçimlerine örnektir. Bazı çekirdek inançlar ve yetersizlik, bağımlılık, duygusal yoksunluk, boyun eğicilik, fedakarlık gibi şemalar depresyona yatkınlık oluşturabilir.